Leonidas Lochristi

Dorp Oost 11

1-677-124-44227 info@your business.com 184 Main Collins Street West V. 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM

Lorem Ipsum proin gravida nibh vel velit auctor aliquetenean sollicitudin, lorem qui

Veelgestelde vragen

Onze pure pralines, onze pralines met vullingen van praliné, ganache, room, likeurcrèmes of marsepein en onze truffels worden het best bewaard op een temperatuur tussen 15 en 18 °C.
Leonidas pralines met alcohol of roomboter bewaart of eet u het best koel (recht uit de koelkast).
Zorg er ook voor dat u de pralines en andere chocoladeproducten niet bewaart in de buurt van voedingswaren of stoffen met een typische, krachtige geur. Chocolade heeft immers de bijzonderheid dat ze zeer makkelijk geuren opneemt.

Om een unieke smaak te waarborgen, moeten de Leonidas pralines worden verbruikt binnen acht dagen na de aankoopdatum.
Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.

Dit verschijnsel noemen we ‘rijp’. Er bestaan twee soorten rijp: vetrijp en suikerrijp. Vetrijp is een dun laagje op het oppervlak van de chocolade dat u amper voelt. Suikerrijp ziet eruit en voelt aan als een laagje fijne suikerkorreltjes.

Vetrijp ontstaat wanneer vetten naar het oppervlak van de chocolade stijgen of opnieuw kristalliseren. Dit kan gebeuren indien de chocoladelaag te dun is, indien niet voldoende werd gemengd, bij een onstabiele vulling of wanneer de chocolade bij een te hoge temperatuur wordt bewaard.

Suikerrijp ontstaat wanneer de suiker in de chocolade opnieuw kristalliseert. Dit gebeurt wanneer er zich condensatie vormt op de chocolade door een temperatuurschommeling of door hoge vochtigheid.

Chocolade dient steeds droog bewaard te worden op een temperatuur tussen 15° en 18°C. Zo bewaren we zélf al onze Leonidas producten en zijn we er zeker van dat ze u in optimale omstandigheden worden aangeboden.

Sinds 3 augustus 2003 laat een Europese richtlijn de fabrikanten toe om bij de samenstelling van hun chocolades plantaardige vetten te gebruiken (in plaats van cacaoboter), maar wel onder zeer strenge voorwaarden. Deze richtlijn zorgde voor heel wat beroering bij fabrikanten en consumenten. Leonidas heeft in deze kwestie altijd een klaar en duidelijk standpunt ingenomen: Leonidas gebruikt uitsluitend 100% cacaoboter in haar chocolades en vullingen. Ons motto luidt meer dan ooit: «Leonidas is 100% pure cacaoboter… en 100% kwaliteit».

Chocolade spreekt al onze zintuigen aan: onze ogen, huid, oren, smaak en reuk. Elke praline moet er zacht en glimmend uitzien en een rijke bruine kleur hebben. Hij mag niet te opvallend naar suiker ruiken. Een perfect gemaakte praline moet kraken bij de eerste beet. Wanneer een praline begint te smelten in uw hand nog voor u erin bijt, betekent dit dat hij veel cacaoboter bevat, wat een goed teken is. Laat de praline zachtjes in uw mond smelten: u mag hierbij geen korreltjes voelen. Bij een tweede of derde beet komen de extra aroma’s van de vulling vrij. Duw de praline tenslotte zachtjes tegen uw verhemelte zodat de smaak zich daar ten volle ontplooit. Neem uw tijd om ervan te genieten. Wij hebben ook onze tijd genomen om hem te maken.

Sommige Leonidasproducten zijn opgenomen in een lijst van toegestane producten die werd gepubliceerd door het Consistorie van Parijs.
Sommige producten uit het gamma van Leonidas zijn geschikt voor vegetariërs of veganisten. Wij geven u graag meer uitleg in onze winkel.

Alles hangt af van de soort allergie. Sommige Leonidas producten bevatten allergenen (bijvoorbeeld gluten of noten). Hebt u last van een voedselallergie, stuur ons dan gerust een e-mail. We vertellen u graag welke pralines verenigbaar zijn met de allergie in kwestie. Samengevat:

Eieren en ei-derivaten (albumine):
Leonidas producten bevatten geen eieren, behalve onze vruchtengelei en de citroen- en sinaasappelschijfjes.

Gluten:
Gluten is een molecule die wordt aangetroffen in granen zoals tarwe, gerst, haver en hun derivaten zoals malt en zetmeel. Sommige Leonidas producten zijn gemaakt met ingrediënten die gluten of sporen van gluten bevatten.

Droge vruchten
Veel Leonidas producten bevatten noten (hazelnoten, walnoten, amandelen,…). Alle Leonidas producten kunnen sporen van droge vruchten bevatten.

Melk (lactose, melkproteïnen,…)
Zuivelproducten zijn uiteraard cruciale ingrediënten bij de bereiding van sommige Leonidas producten. De procedures om de kwaliteit van de Leonidas producten te waarborgen vereisen dat de installaties, tussen de producties van de verschillende chocoladesoorten in, grondig moeten worden gereinigd en gespoeld. Ondanks deze goede fabricagepraktijken is het mogelijk dat in sommige donkere chocolades nog sporen van melkproteïnen worden aangetroffen. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en de Canadese CFA (Canadian Food Inspection Agency) hebben melkproteïnen aangeduid als voedselallergenen. Met de recente analysemethodes kunnen evenwel uiterst minieme deeltjes per miljoen melkproteïnen worden opgespoord. Op alle verpakkingen van Leonidas producten met donkere chocolade volgt aan het eind van de lijst met ingrediënten steeds de tekst : «Kan sporen van melkproteïnen bevatten».

De leveranciers van de couverturechocolade van Leonidas waarborgen dat de gebruikte sojalecithine uitsluitend afkomstig is van soja van planten die zeer streng worden gecontroleerd op de aanwezigheid van genetisch gewijzigde soja. Het PCR-resultaat moet negatief zijn.

Wat glucose en glucosehoudende producten betreft, waarborgen onze leveranciers ofwel dat ze worden vervaardigd op basis van tarwezetmeel dat niet genetisch werd gewijzigd, ofwel dat de oorsprong werd gecontroleerd op de aanwezigheid van genetisch gewijzigde maïs.

Chocolade is gemaakt van de zaden van de tropische cacaoboom theobroma cacao. De cacaoboom kreeg zijn naam van de Zweedse 17de eeuwse natuurkundige Linnaeus. De Griekse term theobroma betekent letterlijk ‘voedsel van de goden”. De Azteken maakten van cacaobonen een warme, schuimige drank met opwekkende en verkwikkende eigenschappen. Alleen krijgers, edelen en priesters mochten chocolade drinken. De Azteken schreven chocolade kracht en wijsheid toe. Een gefermenteerde chocoladedrank werd ook gebruikt tijdens religieuze ceremonieën. Het heilige brouwsel werd geassocieerd met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Naar verluidt dronk Keizer Montezuma elke dag 50 bekers chocolade. De Azteken betaalden hun belastingen in cacaobonen. Een slaaf kostte 100 cacaobonen.

Praline is een typisch Belgisch woord, zowel in het Frans als in het Nederlands. Een praline is een Belgische chocoladebonbon gemaakt van verrukkelijke Belgische chocolade met een overheerlijke vulling. In Frankrijk daarentegen is een «praline» een pinda of een gegrilde amandel omhuld met suiker. In Engeland gebruikt men het woord “praline” voor wat wij praliné noemen, namelijk een mengeling van noten, suiker en chocolade die we meestal als vulling gebruiken.

Chocolade is bekend om zijn anti-depressieve eigenschappen: dat kan te maken hebben met de geringe hoeveelheid serotonine in de samenstelling van het product. Serotonine is een stof die natuurlijk in de hersenen aanwezig is en een rol speelt in ons humeur. Andere componenten van chocolade bevorderen de waakzaamheid, vergemakkelijken de spierwerking, wekken het hongergevoel op en bevorderen de intellectuele activiteit en het concentratievermogen. Vergeet niet dat kwaliteitschocolade uitsluitend cacao, zuivere cacaoboter en suiker bevat.

Zeker. Chocolade verkwikt lichaam en geest. Het bevat heel wat energie in een heel klein volume omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat zoals koolhydraten (suiker) en vetzuren of lipiden. Uw lichaam neemt de suiker snel op en bezorgt u een snelle opstoot van energie. De vetzuren (de cacaoboter) daarentegen worden trager opgenomen en leveren energie over een langere periode. De mineralen, oligo-elementen en vitaminen in chocolade helpen de hersenen te regenereren. De theobromine stimuleert het zenuwstelsel en bevordert uw concentratievermogen.

De Azteekse keizer Montezuma, Casanova, Madame De Pompadour en Markies de Sade dachten van wel. Alhoewel chocolade geen echt afrodisiacum is bevat het een stof, phenylethylamine, die ervoor zorgt dat uw lichaam op dezelfde manier reageert als wanneer u verliefdheid ervaart. Chocolade zal van u dus geen betere minnaar maken, behalve misschien een grotere liefhebber van chocolade!

Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus. Donkere chocolade gemaakt van 100% cacaoboter, zoals die van Leonidas, bevat heel weinig cholesterol. Melkchocolade bevat tussen 15 en 18 mg cholesterol per 100g, wat een onbeduidende hoeveelheid is.

Magnesium bevordert de goede werking van het zenuwstelsel. Alleen bevat ons dagelijks voedsel amper het minimum aan magnesium. Het goede nieuws is dat chocolade bijzonder rijk is aan magnesium.

Het is misschien een toeval maar sommige van de langst levende mensen ter wereld, zoals Jeanne Calment (1875-1997) en Sarah Knauss (1880-1999), waren verzot op chocolade. Jeanne Calment at gewoonlijk een kilo chocolade per week tot haar arts haar op 119-jarige leeftijd, drie jaar voor haar dood, dwong om te stoppen met zoetigheid. U kunt uw eigen conclusies trekken, maar van één ding zijn we zeker: het leven is een stuk zoeter met chocolade!